Ga naar de inhoud

Programma Open Monumentendag

Het programma voor deze dag heeft een vertrouwd karakter.

Veel kerken in ons werkgebied openen de deuren en vrijwilligers zijn aanwezig om uw inlichtingen te geven. Regelmatig zal er orgelspel te beluisteren zijn en voor geoefende orgelspelers zijn op veel plaatsen mogelijkheden het orgel te bespelen. Open zijn de hervormde kerken in Goudriaan, Ottoland, Molenaarsgraaf, Bleskensgraaf en Oud-Alblas.

Veel molens van de SIMAV sluiten aan en daarnaast zijn de twee particuliere korenmolens De Vriendschap in Bleskensgraaf en De Hoop in Oud-Alblas geopend.

Bij museum Het Voorhuis kunt u de hele dag binnenlopen. De Archeologische Werkgroep Nederland(AWN) afdeling Lek– en Merwestreek is te gast. Als u bodemvondsten heeft, breng die dan mee om te laten beoordelen door de aanwezige vrijwilligers. De AWN heeft eind 2004 bodemonderzoek uitgevoerd na de sloop van ‘onze’ boerderij Gijbeland, waarin museum Het Voorhuis onderdak heeft

Bij Het Voorhuis zijn enkele oude vervoermiddelen te zien, deels uit ons depot, maar er zijn ook vervoermiddelen van derden te zien. Heel leuk is ook het kinderspeelgoed in de vorm van een vervoermiddel. De meeste van ons zijn begonnen op een driewieler, al of niet gekregen van familie of buren. De driewielers van toen zijn vrijwel geheel uit het straatbeeld verdwenen. Loopfietsjes hebben die plaats ingenomen.

Iets ouder geworden werd bij jongens de auto populair, soms zelfgemaakt, soms een gekocht exemplaar.

Kaasboerderij De Graafstroom is deze dag extra open. Een mooi gerestaureerde boerderij die alweer enige tijd in gebruik is bij de zuivelfabriek De Graafstroom als Expertise centrum en kaaswinkel.

Nieuw dit jaar

is de mogelijkheid om een bustochtje te maken door een deel van Molenlanden. Met het oog op de smalle, soms kronkelige wegen is voor kleinere bussen (24 personen). Aan boord is een gids die u één en ander vertelt. Er zijn drie opstappunten voor drie verschillende routes. Aanmelden via hcmolenlanden.nl/open monumentendag.

Op deze site kunt ook reserveren voor een bezoek aan het Waardhuis in Kinderdijk. Het Waardhuis staat nu in de belangstelling omdat voor het gebouw een nieuwe bestemming wordt gezocht.

En bij de molens van Kinderdijk kunt u deze dag deelnemen aan een speciaal arrangement  De Molenaar vertelt. Voor beide bezoeken reserveren via hcmolenlanden.nl/openmonumentendag.

In bijna alle kernen in Molenlanden zijn er monumenten geopend. U kunt dit opzoeken op de site www.openmonumentendag.nl. U vult daar Molenlanden in, of de naam van de kern waar u naar toe denkt te gaan, en er verschijnt een overzicht van alle geopende monumenten.


Indien niet anders vermeld zijn alle geopende monumenten gratis te bezoeken. Er is deze dag overal veel te zien, u bent welkom!

Gerelateerde berichten

Alle nieuwsberichten

Museum Het Voorhuis gesloten op 24 september

I.v.m. wisseling van expositie is Museum Het Voorhuis gesloten op dinsdag 24 september. Zaterdag 21 september bent u van harte welkom om Museum Het Voorhuis te bezoeken waar dan de…

Geef ons uw stem op Rabo ClubSupport

Sinds vandaag, maandag 2 september, tot en met dinsdag 24 september kunnen leden van Rabobank Lek en Merwede weer stemmen voor de Rabo ClubSupport actie ter ondersteuning van lokale verenigingen…

Herdenking oorlogsmonument Boerderij Gijbeland

Op vrijdagmorgen 31 mei vond de jaarlijkse herdenking bij het oorlogsmonument bij Boerderij Gijbeland aan het Koekoekspad te Bleskensgraaf plaats. Ruim 100 kinderen van de hoogste groepen van de beide…