De Enschedese zakenman Johannes Willem Lambertus Adolfs was de drijvende kracht achter het verschijnsel dorpsfilm. Tussen 1948 en 1970 gaf hij opdracht tot het filmen van bijna 1500 Nederlandse dorpen en plaatsen, waaronder ook de film Bleskensgraaf.
Opdrachtgevers waren verenigingen zoals muziekkorpsen, plattelandsvrouwen en de Nederlandse blindenbond. De film volgde een vast stramien: eerst was er een rondgang door het dorp die de inwoners in hun dagelijkse bezigheden vastlegde, dan volgde een optocht van de plaatselijke verenigingen.
Ook alle scholen met de kinderen werden opgenomen. Een belangrijke factor voor het succes was dat bijna alle dorpelingen in beeld kwamen. Wie wilde zichzelf nu niet terug zien op het witte doek? De films waren niet bedoeld als hoogstaande documentaires en hadden weinig pretenties: het waren gezellige films met gewone mensen. Toch zijn de opnamen van grote historische waarde. Adolfs toonde immers het veranderende dorpsleven van na de Tweede Wereldoorlog. Bovendien zijn de films voor de dorpsbewoners een feest van herkenning.
De film is door de Historische Vereniging Binnenwaard opnieuw uitgebracht en wel op DVD. De unieke filmbeelden zijn geheel gereviseerd en in hoofdstukken ingedeeld. De DVD bevat bijna 40 minuten beeldmateriaal van Bleskensgraaf en zijn bewoners in 1968. Bij de DVD ontvangt u een beschrijving waarin bijna alle personen worden benoemd die in de film te zien zijn.
De DVD is leverbaar zolang de voorraad strekt. De prijs is € 12,50, exclusief portokosten.