Museum Het Voorhuis staat vanaf zaterdag 1 februari tot en met 14 juni 2025 in het teken van 80 jaar Bevrijding. Te zien is wat er tijdens de Tweede Wereldoorlog onder andere in het gebied van de Binnenwaard is gebeurd. Zo krijgen we materialen in bruikleen van het vliegtuig dat in 1943 is neergestort in het weiland naast het museum. Uiteraard wordt ook aandacht besteed aan de Bevrijding. Er zijn foto’s te zien van Bevrijdingsfeesten die gevierd werden in de jaren na de Tweede Wereldoorlog in de dorpen van het werkgebied van Historische Vereniging Binnenwaard. Bevrijdingskranten, bevrijdingsansichtkaarten en diverse voorwerpen, waaronder een poëziealbum die herinneren aan 5 mei 1945 worden tentoongesteld.
Nederland was in 1945 bevrijd van de Duitse bezetting, maar wat betekende dat in het dagelijks leven van tachtig jaar geleden? Het gebrek aan levensmiddelen was na de Bevrijding niet direct opgelost. De surrogaatkoffie is nog enkele jaren gedronken, want pas in 1952 was koffie het laatste product dat zonder distributiebon verkrijgbaar was. Na de Bevrijding was gebrek aan van alles onder andere metaal. Er werden lege granaathulzen gebruikt om voorwerpen van te maken. Van een verzamelaar krijgen we onder andere een vaas, een asbak en een spaarpot in bruikleen.
De hongerwinter van 1944/1945 had zoveel indruk gemaakt dat mensen na de oorlog gingen hamsteren toen de dreiging van de Koude Oorlog op hen afkwam. In de expositie worden blikken met voeding en Sunlight zeep opgenomen die mensen als voorraad hadden opgeslagen.
Op onze leestafel kunt u diverse boeken, een serie WOII in Woord & Beeld en een unieke collectie dagbladen van 1940-1945 inzien.
Met de expositie 80 JAAR VRIJ wordt de nadruk gelegd op de Bevrijding, maar aan de dreigingen en ellende van de Tweede Wereldoorlog kan niet worden voorbijgegaan. Er is geen bevrijding zonder strijd.